شما بالاخره کسب و کار خود را آنلاین کرده اید. یک نام دامنه ثبت کرده و شروع به کار کردن در فضای دیجیتال می کنید. حالا یک کلمه سه حرفی هست که مدام با آن روبرو میشوید. DNS
DNS چیست؟
DNS یا Domain Name server بخش مهمی از اینترنت را تشکیل میدهد. DNS ها، آن بخش از اینترنت هستند که نام دامنه مثلا google.com را به IP address های قابل فهم ماشین ها ترجمه می کنند. مثل 173.194.32.195
قبل از مطالعه DNS ها باید درباره IP address ، سرور و دامنه بدانیم.
IP address چیست؟
به هر کامپیوتر یا دستگاهی که به اینترنت وصل می شود یک برچسب منحصر به فرد و یکتا تخصیص داده میشود که همان IP address یا Internet Protocol Address میباشد. با استفاده از آی پی آدرس هر دستگاه میتوان آن دستگاه را در اینترنت پیدا نموده و داده ها و پیامها را به آن مخابره کرد. در واقع آی پی آدرس، آدرس هر دستگاه در اینترنت است.
برای نمونه آی پی 172.194.32.195 را در نظر بگیرید. هر آی پی آدرس شامل چهار بخش عددی است که هر کدام بین صفر تا 255 هستند و با نقطه از هم جدا شده اند. آی پی مانند دامنه عمل می کند. می توانید به جای نام دامنه یک وب سایت، آی پی آن را در مرورگر خود بزنید.مثلا اگر در مرورگر خود 172.194.32.195 را بزنید باید صفحه اول سایت گوگل برای شما باز شود. البته به یاد آوردن نام دامنه از آی پی راحت تر است و امکان استفاده از دامنه را DNS برای ما فراهم میکند.
IP address ها توسط سازمان Internet Assigned Numbers Authority یا به اختصار IANA تهیه و مدیریت میشوند. تعداد این IP address ها به حدود 4 میلیارد میرسد. مواردی پیش می آید که به دلایلی، آی پی یک وب سایت عوض می شود. مثلا به دلیل جابه جایی هاست آن و یا تغییر سخت افزار وب سرور. وقتی این اتفاق می افتد شما دیگر نمی توانید با همان آی پی قبلی به وب سایت دسترسی داشته باشید. باید IP address جدید آن را یافته تا بتوانید دوباره صفحات سایت راببینید. اما نگران نباشید DNS ها تمام این جزییات مربوط به آی پی ها را مدیریت می کنند و شما فقط کافی است نام دامنه وب سایت را به خاطر داشته باشید. در پشت صحنه، آی پی ها تغییر می کنند و DNS ها تطبیق آی پی های جدید با نام دامنه را انجام میدهند.
DNS server چیست؟
در ابتدا ببینیم سرور چیست. به زبان ساده، سرور یک کامپیوتر متصل به اینترنت میباشد که میزبان خدماتی است که از طریق اینترنت قابل دسترسی است. برای مثال کامپیوتری که یک وبسایت را میزبانی می کند، وب سرور نامیده میشود. وب سرور را کامپیوتری در نظر بگیرید که وقتی برای دیدن یک وب سایت درخواست میدهید، در پاسخ به در خواست شما صفحات وب را در احتیار شما می گذارد. همچنین انواع مختلف دیگری از سرور وجود دارد. مثل mail server که خدمات ایمیلی را میزبانی و مدیریت می کند. یا FTP server (File Transfer Protocol) که عمل ارسال و دریافت فایل را تسهیل میکند و البته DNS server که خدمات مربوط به DNS ها را مدیریت میکند. اما دقیقا منظور چیست؟
DNS یک سیستم سلسله مراتبی، متشکل از تعداد زیادی سرور میباشد و هر کامپیوتری که به DNS متصل شده، یک DNS serverاست. فهرستی از نام دامنه و آی پی آدرسها در خود دارد و می تواند آی پی متصل به هر دامنه را به شما بگوید و اگر نمی تواند آن را از دیگر سرورها بازیابی کند.
DNS Root Servers
در بالاترین سطح سیستم DNS ، سرورهای DNS Root قرار میگیرند. حدودا 500 سرور روت در سرتاسر زمین وجود دارند و از طریق 13 آی پی آدرس ، شناسایی می شوند. این سرورها تنها سرورهایی هستند که حاوی لیست کامل تمام آی پی ها و دامنه های موجود ثبت شده میباشند. یک در خواست از نوع DNS بعد از اینکه تمام DNS سرورها را چک کرد و به نتیجه نرسید در نهایت به سرور روت میرسد. اگر حتی در سطح سرور روت هم پاسخی پیدا نشد، عملیات DNS با عدم موفقیت به پایان میرسد و مرور گر شما پیغام خطا میدهد. مثل آنچه در شکل میبینید.