تعداد شرکتهای فعال در بازار هاستینگ ایران (و البته جهان) بسیار زیاد هستند. تقریبا تمامی این شرکتها مجازی بوده و خدمات خود را از طریق یک وب سایت ارایه می دهند. با گشتی در این بازار و وب سایت برخی از شرکتهای فعال حوزه هاستینگ به نکاتی تکرارپذیر برمیخوریم. که شاید همه حاکی از عدم صداقت ، عدم دقت، غیر حرفه ای و غیرعلمی بودن خدمات دهندگان باشد.
به غیر از موارد و مشکلات آشکاری که در این بازار وجود دارد و آن را غیر شفاف کرده و موجب آزار خدمات گیرندگان شده است( مثل پشتیبانی غیر حرفه ای، آشفتگی و گسنره وسیع قیمت گذاری ها، سخت افزار و کیفیت نامرغوب محصول از قبیل قطعی زیاد و استفاده غیر واقعی از عبارت نامحدود و ... ) موارد پنهانی هم هست که شاید باید دقت بیشتر و با چشم مسلح تر دیده شوند .
برای آشنایی با هاست نامحدود واقعی اینجا را بخوانید
با بررسی بخشی از بازار فروش هاست، به درک نکاتی از این بازار رسیدیم که آنها را با شما در میان میگذاریم. با این هدف که به شما در انتخاب هر چه بهتر محصول مورد نیازتان یاری رساند. نکات را با طرح مثالهای واقعی بیان میکنیم.(و البته اشاره ای به نام شرکت ها نمی کنیم) به امید اینکه دید شما را بازتر کرده و راهنما باشیم.
مواردی را که عمومیت بیشتری داشتند و در وب سایتهای شرکتهای هاستینگ به نوعی تکرار میشدند را طبقه بندی کرده و به برخی از آنها اشاره میکنیم:
نام گذاریهای بی هدف
برخی از شرکتها برای سرویس های هاست خود دسته بندی هایی دارند که به نظر میرسد بیشتر جهت گیج کردن مشتریان و شاید از این طریق فروش بیشتر محصولاتشان باشد. مثلا در جایی میبینیم، برای هاست نامحدود دو بسته نامحدود پرقدرت و نامحدود عادی درنظر گرفته شده است. وقتی دقیق میشویم میبینیم که تنها تفاوتی که در امکانات این دو بسته میباشد، قیمت آنهاست در حالیکه تمام جزییات ویژگیهای آن ها دقیقا با هم یکسان هستند. گاه صرفا جهت فروش بیشتر با جلوه دادن ازدیاد تنوع بسته های ارائه شده و رنگ و اسم بخشیدن به آنها تعریف می شوند. مثلا در این مورد خاص شرکت هاستینگ اصلا اشاره ای به اینکه منظور از عادی و پرقدرت چیست و چه تفاوتی میکنند، نمیکند. به جزییات ویژگیهای پلن ها از قبیل پهنای باند، فضا، آپ تایم ، وب سرور و ... هم که دقت میکنیم میبینیم دقیقا یکی است.
برچسب زدن های بی اعتبار
به عنوان مثال در وبسایت یکی از شرکتهای هاستینگ میبینیم، بسته فروش محصول خود را، با نام هاست فروشگاهی ارایه میکند و در هر صورت قیمتی هم برای آن تعیین کرده است. به مشخصات سرویس که نگاهی می اندازیم، میبینیم فضای اختصاص داده شده 500 مگ میباشد. این حجم فضا برای یک سایت فروشگاهی مناسب نیست. این فضا شاید برای یک سایت شرکتی هم ناکافی باشد . چه رسد به سایت فروشگاهی. شرکت ارائه دهنده هاستینگ به عنوان متخصص در زمینه کاری خود، باید به نوعی مشاور و راهنمای مشتریان خود باشد. نه اینکه صرفا به فکر فروش بیشتر محصولاتش باشد.
دسته بندی زیاد و گیج کننده
یا دسته بندی های شلوغ و بی معنی از قبیل هاست استاندارد ، هاست تجاری، هاست پربازدید، هاست حرفه ای و برچسب های نا کار آمدی از این قبیل. انقدر دسته بندی های بیهوده و زیاد تشکیل میدهند که شاید خودشان فراموش میکنند که در جایی حرف خود در جای دیگر را نقض کرده اند. در یکی از این وبسایتهای شرکت های هاستینگ میبینیم دو سرویس به نامهای هاست حرفه ای و هاست پربازدید را ارائه میدهد. که هر یک خود به چند بسته فروش هاست تقسیم میشوند، اگر دو بسته، هر یک از یک دسته بندی متفاوت (یکی در گروه حرفه ای و دیگری در پربازدیدها) را درنظر بگیرید، مشاده میکنید هر دو در تمام موارد به غیر از یک مورد مشابه هستند و جالب اینجاست پلنی که در آن یک مورد خاص قویتر است قیمت پایین تری نسبت به دیگری دارد. خوب بنابراین مشخص است که هیچ فکر فنی و تکنیکی بر روی دسته بندیها صورت نگرفته و صرفا جهت پر کردن سبد محصولات و اهداف بازاریابی و جلب مشتریان نا آگاه و بی توجه از این طریق میباشد.
ارزانی که ارزان نیست
موردهای فراوانی هستند با نام هاست نامحدود ارزان یا هاست ارزان. به قیمت بسته که نگاه کنیم میبینیم در واقع قیمت آنها قیمت ارزانی برای یک هاست اشتراکی محسوب نمیشود. مثلا ماهیانه 30000 تومان اصلا در رده بندی هاست ارزان قرار نمیگیرد. فقط به نام بسته بسنده نکنید و قیمت هاستی را که میخرید با هاست شرکتهای دیگر و با همان ویژگیهای یکسان مقایسه کنید.
به طور کلی در بازار هاست طیف گسترده ای از قیمت ها را بسته به نوع محصول و کیفیت خدمات داریم. اما این موضوع نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای برخی قیمتهای نجومی باشد. اینطور نیست که حتما هر هاستی که گرانتر است با کیفیت تر است و ارزان تر بودن هاست دیگر به دلیل پایین بودن سطح خدماتش می باشد. عوامل متعددی دخیل هستند. برخی از شرکتها با استفاده از دانش فنی خود می توانند قیمت محصولات خود را پایین آورده و هاست ارزانتری ارائه دهند یا با مدیریت بهتر هزینه های جانبی را پایین بیاورند ، با حرفه ای کار کردن هزینه پشتیبانی پایین می آید. نیروی فنی ناکارامد و پایین بودن کیفیت سرویس، مشکلات پیش روی مشتریان را زیاد خواهد کرد و هزینه پشتیبانی نیز بالاتر می رود. از طرفی شرکتها ممکن است با کم کردن سهم سود حاصل از فروش خود قیمت مناسب تری ارائه دهند.
البته نکته ای که در این زمینه وجود دارد این است که نبود پیشرو در بازار که به نوعی در کنترل قیمتها نقش ایفا کند، باعث می شود استانداردی برای قیمتها در بازار وجود نداشته باشد.
همه اینها را گفتیم تا بگوییم تنها به اسم دهان پر کن بسته های هاست بسنده نکنید و جزییات ویژگیهای آن ها را با دقت بررسی و حتما با هم مقایسه کنید. از روی نام بسته محصول نمی توانید تصمیم بگیرید که آیا سرویس مناسب کار و هدف شما هست یا نه. کاری که باید انجام دهید این است که در چک لیست امکانات هاست ارائه شده ویژگیها و میزان امکانات آن را مطالعه کنید و با توجه به سایتی که دارید یا در آینده خواهید داشت، برا ی انتخاب تصمیم گیری کنید.